Hier nog wat meer informatie hoe Cattery van de hippe kip omgaat met o.a.ontworming, entingen, DNA onderzoeken van de ouderdieren, bloedonderzoek en nog meer.
Ontworming
Kittens zijn nog niet besmet met wormen als ze geboren worden net als bij pups waar dit wel het geval is. Kittens worden pas besmet met wormen via de moedermelk. Daarom begin je met de eerste ontworming op 3 weken dan 5,7,9 weken en net voor of bij het ophalen van de kitten rond de 13 a 14 weken als ze met hun nieuwe eigenaar mee mogen behandelen wij de kitten met een spoton middel voor kittens en pups ouder dan 6 weken (stronghold roze) . Dit is een ontworming voor spoelwormen en hartworm maar helpt ook preventief tegen vlooien , luizen en oormijt. Op de leeftijd van 9 weken geven wij 3 dagen panacur als ontworming dit is tevens een preventieve behandeling voor giardia(maag en darm parasiet) die ernstige diaree kan veroorzaken en ook erg besmettelijk is ,en vooral jonge katten zijn hier vatbaar voor. De kittens worden vanaf dag 1 dagelijks gewogen ,hier wordt een groeicurve van bijgehouden. Deze wordt meegegeven met het kittenpakket en een nestdekentje voor de geur.
Kitten enting
Kittens zoals ook de ouderdieren staan onder controle bij ster dierenkliniek Lieshout. De kittens worden op een leeftijd van 9 weken gechipt en krijgen hun eerste kitten enting voor kattenziekte en niesziekte. Alle kittens worden onderzocht door de dierenarts op huid/vacht , oren , ogen , gebit , lymfeknopen , respiratie(ademhaling),hart en vaatstelsel , digestieapp (spijsverterings kanaal),bewegingsapp(spieren en gewrichten) en hun conditie. Dit alles wordt genoteerd in het dierenpaspoort. Op 12 weken krijgen ze de herhaal vaccinatie en worden ze nogmaals onderzocht. 10 dagen na de 2e enting mogen de kittens mee naar hun nieuwe eigenaar mits alles ok is. Dieren die naar het buitenland verkocht worden moeten op een leeftijd van 12 weken ook geent worden voor Rabiës (hondsdolheid)na die enting moeten de kittens nog 3 weken bij de fokker blijven om antistoffen op te bouwen. Deze kittens mogen dan pas met 15 weken het nest verlaten. Voor buitenlandse verkoop is er een meerprijs. Dan is er nog het verschil binnen de EU of buiten de EU. Dieren worden verkocht met een standaard koopovereenkomst. Als men heeft besloten om een kitten te reserveren vragen wij een aanbetaling.
Voer
Al onze katten krijgen Royal canin breed voer. Als moederpoes 2 maanden dragend is gaat ze op de Royal canin Queen tot en met 2,5 maanden na de geboorte. Dit is een speciaal ontwikkeld voer voor dragende en zogende moederpoes. Het helpt ter ondersteuning van de dracht, bevordert de melkproductie van hoge kwaliteit , help de kat een goede lichamelijke conditie te houden , het immuunsysteem van moederpoes te versterken. Na de periode gaat moeder weer over op royal canin breed voor De Ragdoll is dit breed Ragdoll en voor de Highland fold/Highland straight of Scottish fold/Scottish straight is dit breed British shorthair. De kittens krijgen zo nodig Babycat milk vanaf ongeveer 4 weken gaan we ze bij voeren met babycat milk voor ondersteuning levensfuncties hart,zenuwstelsel, gezichtsvermogen en spijsvertering .rond de 4 a 5 weken beginnen we met babycat ultra soft mouse van royal canin babycat brokjes voor overgang naar vaste voeding helpt bij de ontwikkeling van de essentiele levensfuncties van het kitten , uitstekende en veilige spijsvertering en versterking van de weerstand. Op een leeftijd van 4 maanden ga je over op royal canin kitten of de breed kitten .dan na 12 maanden kun je over op volwassen voer.
Meer info over verzorging kijk onder tabblad rassen.
DNA onderzoek
Hier even een uitleg op welke erfelijke afwijkingen onze ouderdieren onderzocht worden en wat dit inhoud.
PKDef = Pyruvaatkinase Deficientie. dit i een enzym dat essentieel is voor de energie productie in rode bloedcellen. bij lijders is dit enzym afwezig waardoor de rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwezigheid kenmerkt zich door bloedarmoede. Enkele symtomen zijn zwakte bij inspanning,hartruis en een vergrote mild.
GDS Type IV = Glycogeenstapeling. Is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen. In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen in glycogeen,dat direct beschikbaar is waneer er inspanning geleverd wordt.Het enzym wat hierbij betrokken is wordt aangeduid met GBE. In dieren die lijden aan de afwijking is de GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat er een ophoping in de organen zoals de lever. Dit lijdt uiteindelijk tot uitval van de organen. De aangetaste dieren leven maximaal 5 maanden.
rdAc-PRA = Progressieve Rentinale Atrophie.Is een veel voorkomende erfelijke afwijking die leidt tot blindheid. De blindheid ontwikkeld zich sneller of langzamer afhangkelijk van de mutatie. Er zijn verschillende vormen van PRA bekent.
PKD = Polycysteuze nieren. Er ondstaan blaasjes(cysten)in de nieren. De blaasjes verdrukken het nierweefsel,waardoor de nieren op een bepaald moment niet meer kunnen functioneren. Dit leidt tot verminderde eetlust,overmatig drinken en gewichtsverlies.
HCM 1 en 2 = Hypertrofe Cardio Myopathie. Komt bij vrijwel alle dieren voor ook bij de mens. Dieren overlijden aan hartfalen en aan bloedpropjes. Door diverse oorzaken kan de hartspier verdikken waardoor deze zijn functie niet goed meer kan vervullen.
SMA = Spinale muculaire Atrophie. De ziekte wordt gekenmerkt door verzwakking en atrofie=afbraak van spieren.
Bloedonderzoek
Bloedgroepbepaling. Bloedgroep onderzoek bij katten is nodig omdat een verschil in bloedgroepen tussen poes en ongeboren kitten gevaar kan opleveren voor pasgeboren kittens. Het risico kan geschat worden door in bloed de factoren van de poes te bepalen. Op basis van de bloedgroepen van de poes en de potentiële katers kan een inschatting worden gemaakt van het risico op kittensterfte als gevolg van bloedgroep verschillen. Wanneer een kitten met A serotype (bloedgroep A) geboren wordt en een moeder het serotype B heeft,kan het kitten overlijden doordat de moedermelk antistoffen bevat tegen A serotype van het kitten. Doel is dus dat als een poes serotype B heeft de kater ook B heeft. Dieren waarmee gefokt wordt gaan voordat ze naar een geteste kater gaan ook zelf voor bloed onderzoek op Fiv en Felv naar de dierenarts.
Felv = Feline leukemie. Het betreft hier een kwaadaardige woekering van bloedcelvormend systeem met als gevolg bloedarmoede/tumorvorming en slechte weerstand. Besmetting vindt plaats via speeksel , traanvocht , urine en ontlasting. Ook kittens in de baarmoeder kunnen besmet worden.
Fiv = Feline immunodeficientie.Katten aids.
Deze vorm van aids is alleen overdraagbaar op andere katachtigen dus niet op de mens. De ziekte wordt vooral overgebracht via vechten. De ziekte wordt gekenmerkt door chronische ontstekingen van de huid en slijmvliezen en door gedragsverandering.